Kontakt s jazykom – ja začínam angličtine rozumieť , huráá

Angličtinu doučujem už sedem rokov. A v posledných rokoch svojim študentom odporúčam, aby boli s angličtinou v kontakte zábavnou a im prirodzenou formou.

Sú deti, ktoré radi čítajú, sú deti, ktoré radi pozerajú filmy či seriály alebo hrajú počítačové hry. Sú deti, ktoré sú veľmi komunikatívne a radi sa rozprávajú s ľuďmi okolo seba.

A tu je priestor na vytvorenie prirodzeného kontaktu dieťaťa s jazykom. Svojim študentom odporúčam pozerať filmy a seriály v angličtine, čítať si knihy alebo časopisy v angličtine alebo môžete svojmu dieťaťu nájsť hru, ktorú môže online hrať s ďalšími anglicky hovoriacimi deťmi.

Príkladov z praxe mám niekoľko. Mám študenta, ktorý začal sledovať svoje obľúbené seriály v angličtine, robí tak už vyše roka a ja vidím pokroky v jeho reakciách na našich hodinách a teším sa z nich. Mám študentku, ktorá hrá online hru s anglicky hovoriacimi kamarátmi. Tým, že ju tá hra baví, ani si neuvedomuje, že sa snaží vyjadriť v angličtine. Prekvapila ma po jedných prázdninách keď mi začala rozprávať po anglicky jeden príbeh. Videla som, že je svojou schopnosťou rozprávať po anglicky “nový človek”. Rozprávala totiž suverénne a plynulejšie ako kedykoľvek predtým. Spýtala som sa jej či sa s niekým rozpráva po anglicky a zistila som, že poslúchla moju radu a hrá sa po anglicky s kamarátmi online hru. Znova som sa potešila.

Samozrejme, len pozeranie seriálov alebo hranie sa či čítanie angličtinu nezlepší. Učenie sa jazyka je komplexný proces. Avšak, ak je správne vybraný film, hra, či jazykový kamarát, dokážu vášmu dieťaťu pomôcť napredovať.

Kontakt s jazykom je teda ďalším pilierom, ktorý popri systematickom opakovaní môže posunúť vaše dieťa vpred.

A ešte jedno zamyslenie na záver týkajúce sa maturantov. Študent na maturite potrebuje porozumieť nahrávke aj čítanému textu a správne doplniť cvičenia k nim. Na to, aby toho študent bol schopný, je treba, aby bol v kontakte s angličtinou v omnoho väčšej miere ako sa to deje v škole. A práve tu vstupujú dnešné možnosti sledovania filmov a seriálov či čítanie kníh a blogov v angličtine. Pre študenta bude maturita omnoho prirodzenejšia keď jej bude predchádzať dlhodobá príprava vo forme prirodzeného kontaktu s angličtinou.

Verím, že táto “malá veľká rada” vám pomôže zlepšiť úroveň angličtiny vašich detí. Ďalší “malý veľký krôčik” vpred.

Okrem kontaktu s jazykom podporujem svojim študentov aj v systematickom opakovaní si naučeného učiva. Viac informácii o systematickom opakovaní nájdete tu

By Ľudka Štubňová

Som Ľudka Štubňová a venujem sa súkromnej výučbe cudzích jazykov už sedem rokov. Fascinuje ma ako sa učia jazyk polygloti, v tejto téme sa vzdelávam. Vidím, že koľko ľudí, toľko spôsobov učenia sa. Okrem cudzích jazykov mám rada kreativitu a prírodu. Môžete ma nájsť aj na Facebooku a Twitteri.

Leave a comment

Your email address will not be published.